Atölyede En Çok Kullanılan Ölçü Aletleri

Atölyede En Çok Kullanılan Ölçü Aleti Nelerdir?
Yeni başlayanlar için, bir atölyede olması gereken en temel boyut ölçü engezleri, merak edilen konulardandır. CNC görüntü ölçüm makineleri gibi karmaşık sistemlerin bütçe dışı kaldığı durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu gibi durumlarda aşağıda bahsedeceğimiz araçlardan uygun olanları kalite denetimleri için edinmeniz gerekir. Aslında CNC görüntü ölçüm makinesi aldığınızda dahi, iyi bir ölçüm gerçekleştirmek için yine bu araçlara gereksinim duyarsınız. Burada bahsedeceğimiz hassas ölçü aleti, uygun maliyetli olmalarına ek, geniş bir uygulama alanına sahiptir. Doğru kullanıldıklarında ise oldukça hassas sonuçlar verirler. Bu makalede uygun fiyatlı 10 boyut inceleme aracını sizler için masaya yatırdık.
-
Mikrometreler:
Bir hedefin boyutunu çevreleyerek ölçmek gerektiğinde kullanacağınız araç bir mikromtre olur.Bazı modeller 1 μm’lik birimlerde ölçüm yapabilme yeteneğine sahiptir. Mikrometre terimi genellikle dış mikrometreleri ifade etmektedir. Ayrıca farklı ölçüm uygulamaları için çeşitli mikrometre türlerinden de bahsedebiliriz. Örnek olarak iç mikrometreler, delik mikrometreleri, boru mikrometreleri ve derinlik mikrometreleri gösterilmektedir. Yıllar içerisinde gelişerek dijital sürümleri üretilen mikrometreler, son derece popüler araçlar haline geldiler. Metrik ve Emperyal ölçü birimleri ile ölçüm yapabilen türleri de mevcuttur. Emperyal ölçüm yapan türler geleneksel ölçüm sistemleri için derecelendirilmiş bir mil üzerinde inç başına 40 dişe sahiptir. Bu sayede bir turu eksenel olarak 0,025 inç, kovan üzerindeki bitişik derecelendirme arasındaki mesafeye eşit olarak ilerletir. Metrik türlerde mil üzerinde milimetre başına iki diş bulunmaktadır. Bu nedenle tam bir devir, milin 0,5 mm bir mesafe hareket etmesini sağlar. Koldaki uzunlamasına çizgi, 1 mm bölmeler ve 0,5 mm alt bölmelere sahiptir.
-
Optik Karşılaştırıcı:
Boyut ölçümlerini gerçekleştirmek ve denetim protokollerini tamamlamak için parçaların büyütülmüş görüntülerini yansıtma prensibiyle çalışır. Bu ölçü aleti, parçanın görüntüsünü, aydınlatma kaynakları, lensler ve aynalar kullanarak, iki boyutlu ölçüm yapacak şekilde büyütür. Elde edilen görüntü, parçanın boyutlarının ve geometrisinin teknik gereksinimler dahilinde olup olmadığını değerlendirmek için kullanıcının inceleyebileceği bir ekrana yansıtır. Optik karıştırıcılar, endüstride neredeyse bir asırdır varlıklarını sürdürüyorlar. Gelişmiş sürümleribu özellikleri karşılamaktadır. Fakat klasik optik karşılaştırıcılar dijital veri üretme yeteneğine sahip değildir.
-
Kumpaslar:
Kumpaslar, iç ve dış mesafelerin yanı sıra genellikle derinlikleri de yüksek hassasiyetle ölçebilen aletlerdir. Bu ölçü aleti, ölçümleri göstermek için LCD ekrana sahip olan dijital ve kadranlı türleri barındırır. Bu cihazların önceki sürümleri, emperyal ya da metrik ölçeğin dikkatli incelenerek okunmasını gerektiriyordu. Dolayısıyla küçük ölçeği okuyabilmek için çok iyi bir görüş ya da büyüteç kullanılması gerekti. Geleneksel sürümler, dijital sürümlerin aksine harici bir güç kaynağına gereksinim duymadan ölçüm yapabildikleri için hala satın alınabilir ve popüler olmaya devam etmektedir. Dijital Kumpaslar,ölçümün görüntülenme kolaylığı nedeniyle kullanımı kolaydır. Ayrıca, inç/mm düğmesi aracılığı ile ölçüm metrik ya da Emperyal olarak gerçekleştirir.
-
Diş Ölçerler:
Bir kol ve dişli mastar elemanından oluşan, tek ya da çift uca sahip iç dişe sahiptir. Dişli “git” mastarı, parçanın minimum ana çapı ve minimum hatve çapı boyutunu kontrol eder. Ek olarak “gitmez” mastarların dişleri, deliğin maksimum hatve çapı boyutunu aşıp aşmadığını kontrol eder. Bu doğrulama işlemi, geçer diş ölçerlere kısıt getirmeden tüm derinliğine kadar diş geçirerek ve ardından geçmez mastarın kabul edilmemesi şeklinde gerçekleşir.
-
Göstergeler:
Küçük mesafeleri doğru bir şekilde ölçmek ya da daha belirgin hale getirmek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca bunu yaparken büyütme gerçekleştiren araçlara verilen ortak isimdir. Bu ismi, kullanıcının çıplak gözle ayırt edemediği küçük mesafe ölçümleri kullanıcıya gösterme konseptinden gelir. İşlenmiş parçaların muayene sürecinde ve küçük ölçümlerin kaydedilmesi ya da belirtilmesi gereken durumlarda toleranstaki değişim bu araçlarla kontrol edilmektedir. Göstergeler genellikle yükseklikölçerlerle birlikte kullanılan araçlardır.
-